Psicologia de l’Esport

Uffizi_wrestlers_Magnier_Louvre_MR2040

LA PSICOLOGIA DE L’ACTIVITAT FÍSICA I L’ESPORT, és una disciplina que estudia el comportament humà en àmbits relacionats amb la pràctica de l’exercici físic i l’activitat esportiva. Els primers psicòlegs de l’esport comencen a treballar a finals del segle XIX, en laboratoris d’aprenentatge motor de Leipzig (Alemània) i de la Universitat de Columbia (EUA). L’any 1965 té lloc a Roma el 1r congrés mundial de psicologia de l’esport i es constitueix la International Society of Sport Psychology

El psicòleg de l’esport, a través d’una formació específica, s’especialitza en aplicar coneixements psicològics, en funció de les necessitats de la població (individus o grups) i els comparteix amb l’equip interdisciplinar, especialment educadors, tècnics i professionals de la salut i el lleure. La seva tasca és la intervenció directa amb els esportistes, així com formar, orientar i assessorar la resta de professionals, per assolir dos objectius bàsics:

 • Millorar els aspectes psicològics (mentals) dels practicants, perquè puguin assolir de forma òptima objectius d’aprenentatge i desenvolupament motor i rendiment esportiu.
 • Millorar els aspectes psico-educatius i psico-socials dels practicants, per facilitar que puguin desenvolupar-se com a persones, mitjançant una pràctica adequada de l’activitat física i l’esport. Aquest desenvolupament inclou, entre altres, la promoció del benestar i la salut (especialment la salut mental), l’educació de les actituds prosocials, el foment de l’autorealització i l’aprenentatge basat en valors.

La psicologia de l’activitat física i de l’esport és útil en dos sentits:

 • aporta coneixements sobre els aspectes psicològics de l’esportista, perquè millori les seves habilitats i destreses i el rendiment físic i tècnic.
 • aporta coneixements sobre els beneficis psicològics que la pràctica de l’esport aporta a la persona: millor salut i qualitat de vida, socialització i aprenentatge d’habilitats socials.

La psicologia de l’activitat física i de l’esport s’aplica a esportistes i practicants de totes les edats i nivells de la pràctica esportiva: des de la infància fins a la tercera edat; en els nivells d’iniciació i tecnificació esportives; en la competició i l’alt rendiment; en els esports individuals i els d’equip. També abasta diversos àmbits d’intervenció:

 • educació, formació, manteniment, entrenament i preparació mental per a l’excel·lència
 • mediació de conflictes, treball psicològic en la rehabilitació de lesions, counseling i coaching, promoció de la inclusió social
 • assessorament de tècnics, àrbitres i jutges, directius i gestors
 • esport competitiu, formatiu, recreatiu
 • activitat física i esportiva adaptada a persones i poblacions amb característiques funcionals diverses
 • comportament de la família, el públic i els seguidors en general.
 • gestió d’empreses i organitzacions, màrqueting, mitjans de comunicació

L’assignatura de Psicologia de l’activitat física i l’esport sempre és present en els cursos de formació dels tècnics i els entrenadors de tots els esports. També es matèria obligatòria en els plans d’estudi del Grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) i és una especialitat universitària per a graduats en Psicologia, que també poden cursar graduats en CAFE. Actualment, a Catalunya hi ha dos programes universitaris que formen en Psicologia de l’Esport: el Màster en Psicologia de l’Esport i l’Activitat Física, interuniversitari (Universitat Autònoma de Barcelona-Universitat de Barcelona/INEFC) i el Postgrau en Psicologia i Coaching en l’Esport (Universitat Abat Oliba-CEU-COPC).

segueix-nos a Twitter

 • The RSS feed for this twitter account is not loadable for the moment.

Follow @secretariacpe on twitter.

Cites

La mayor parte de las batallas son ganadas antes de ser luchadas.

Sol Tzu, libro de la guerra chino del s. V a.C.

Llibres recomanats

Entrenando al entrenador. Ideas y trucos para una comunicación constructiva y eficaz.

Blog >>

Contacte

Associació Catalana de Psicologia de l’Esport i l’activitat física

Av. de l'Estadi, s/n INEFC - Barcelona

secretaria@acpe.cat