Associació Catalana de Psicologia de l'Esport
Associació Catalana de Psicologia de l'Esport
  • Qui som?
    • Junta directiva
    • Associats
    • Història de l’ACPE
      • Records de l’ACPE
  • Psicologia de l’Esport
  • Notícies
  • Tallers
    • Confinament a l’esport d’alt nivell: Experiències d’Intervencions Psicològiques
    • La gestió de les emocions en esportistes d’alt nivell
  • XXVII Jornades de Psicologia
    • Presentació
    • Pòsters de les Jornades
    • Programa
    • Quotes
    • Formulari d’Inscripció
  • Enllaços
  • Fer-se Soci/a
  • Contacte
Associació
Associació Catalana de Psicologia de l'Esport
  • Qui som?
    • Junta directiva
    • Associats
    • Història de l’ACPE
      • Records de l’ACPE
  • Psicologia de l’Esport
  • Notícies
  • Tallers
    • Confinament a l’esport d’alt nivell: Experiències d’Intervencions Psicològiques
    • La gestió de les emocions en esportistes d’alt nivell
  • XXVII Jornades de Psicologia
    • Presentació
    • Pòsters de les Jornades
    • Programa
    • Quotes
    • Formulari d’Inscripció
  • Enllaços
  • Fer-se Soci/a
  • Contacte
  • Home
  • Notícies

Notícies

EN RECORD D’EN JAUME CRUZ

El passat 26 de gener ens va deixar l’estimat Jaume Cruz Feliu, mestre en la psicologia de l’esport. En Jaume fou un dels iniciadors de l’ACPE el 1983, i entre els anys 1987-1991 va  ser-ne el nostre president. L’any 1982 es va doctorar a la UAB amb una tesi sobre l’estudi experimental del comportament en l’educació. Amant del futbol com era, de seguit es va encarrilar cap a l’estudi de la psicologia de l’esport, especialment en l’àmbit de l’educació i en el foment dels valors. Professor del departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la UAB, l’any 1989 opta a la creada càtedra de Psicologia de l’Esport i es converteix en l’únic catedràtic de l’especialitat a l’estat espanyol.

La seva inquietud el duu a promoure la formació de psicòlegs especialitzats en l’activitat física i l’esport i aconsegueix, en col·laboració dels col·legues de l’INEF de Catalunya i de la Universitat de Barcelona, iniciar el Màster interuniversitari en Psicologia de l’Esport i de l’Activitat Física. Pel màster han passat professorat d’alt nivell nacional i internacional, i s’hi han format centenars d’estudiants que treballen en tots els àmbits relacionats amb la pràctica de l’activitat física i l’esport. L’any passat, el 2020, el màster va fer 30 anys, i els  dies 6 i 7 de febrer de 2020 es va commemorar amb unes jornades durant les quals l’ACPE li va fer un sentit homenatge.

El Jaume treballà sens defalliment per promoure l’estudi i la recerca en l’àmbit de la psicologia de l’esport. Quan l’ACPE tenia tres anys, el 1986, coincidint amb el 10è aniversari de l’INEF de Barcelona, l’INEF i l’ACPE organitzaren a Esplugues de Llobregat el 1er Congreso Nacional de Psicología de la Actividad Física y el Deporte. Hi assisteixen 400 persones i s’hi fan presents els membres de la junta directiva de la International Society for the Sport Psychlogy, que fan ponències i hi participen activament. Al llarg del congrés, psicòlegs provinents de diversos indrets d’Espanya manifesten crear una associació espanyola de psicologia de l’esport. El Jaume hi juga un paper clau, i aprofitant la realització del 2º Congreso Nacional a Granada, el 1987, es crea la Federación Española de Asociaciones de Psicología de la Actividad Física y el Deporte (FEAPAFD). La presideix en Joan Riera, sots-president de l’ACPE, que sempre ha acompanyat el Jaume “al mig del camp”  i quatre anys després, el 1991, en Jaume el segueix com a president, fins el 1994.

En Jaume ha rebut diversos premis internacionals. El 2011, la European Federation of Sport Psychology li atorga el primer premi Emma Geron per la seva contribució a la Psicologia de l’Esport a Europa i a Espanya, i el 2013 l’Association for Applied Sport Psychology dels EUA li atorga el Distinguished Internatinal Scholar Award en reconeixement a la seva trajectòria acadèmica i científica.

La recerca i la vida acadèmica han estat el seu fort. L’any olímpic 1992 va impulsar la creació de la Revista de Psicología del Deporte, primera a Espanya en aquest àmbit i que ha dirigit fins el 2017. Ha publicat nombrosos articles científics i llibres, i ha liderat multitud de projectes de recerca, mantenint una característica constant: són projectes al servei de la comunitat esportiva i educativa.

Apassionat que fou del futbol ha estat un gran mig-campista, un home amb visó del camp. Volem destacar les seves qualitats humanes, de les quals en destaquem l’actitud inclusiva, de “repartir” joc als joves i de treballar amb i per als col·legues. Els migcampistes del Barça han triomfat “tocant la pilota” amb intel·ligència i visió d’equip. Ell ho ha fet en el camp acadèmic, ensenyant als joves investigadors amb modèstia i sense protagonisme, impulsant la creació del Grup d’estudis psicologia de l’esport (GEPE) a la UAB. A l’esport compten molt les victòries i en Jaume n’ha aconseguit, però els seus millors èxits no han estat en la competició sinó en el fair-play i dels valors, tòpics que ell ha investigat i ens els que excel·lit. L’any passat, el 2020, la UAB va crear l’Institut de Recerca en l’Esport. El Jaume l’ha pogut veure funcionar. L’eslògan de l’IRE reflecteix l’estil de joc d’en Jaume: fer recerca, formar persones i transferir coneixement al món de l’esport.

La vida de l’ACPE no es podria explicar sense la presència i el saber fer d’en Jaume Cruz. La seva trajectòria ha estat la nostra. Un bon líder fa la cohesió. Ell ha sabut repartir joc, sense escarafalls, escoltant aplaudiments modestament, sabent que la victòria s’assoleix entre tots…i que el bon lideratge és fonamental.

Per tot, moltes gràcies Jaume!

Associació Catalana de Psicologia de l’Esport

______________

 JOAN RIERA

 Jaume Cruz (1950- 2021),  company i amic

En Jaume Cruz ens ha deixat i voldria exposar el que hem compartit:

  1. Estudiant carreres diferents però compartint mestre: Ramón Bayés

Dubtava entre estudiar psicologia i enginyeria, vaig optar per matricular-me  a l’Escola Tècnica Superior d’ Enginyers Industrials de Barcelona però al finalitzar els  dos primers  cursos en que predominaven la matemàtica, física i química vaig entrar en crisi.  Seguia interessat en la psicologia i em vaig matricular també en el postgrau “Introducció a la psicologia aplicada”,  organitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on vaig conèixer al professor Ramón Bayés, que ha sigut el nostre mestre, guia, amic i director de tesi. Amb en Ramón hem compartit reunions, projectes, dubtes, acords,  …  i esmorzars.

  1. Compartint docència i primer Catedràtic de Psicologia de l’Esport d’Espanya

Vàrem compartir docència en l’àmbit de la Psicologia de l’esport  a  l’INEFC  i a la UAB (1976-1983)  i vas ser el primer Catedràtic de Psicologia de l’Esport a Espanya (1989).

  1. Compartint el desenvolupament de la Psicologia de l’esport.

Vàrem contribuir a la creació  i direcció de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (ACPE)  i ser elegits presidents de la Federación Española de Asociaciones de Psicología  de la Actividad Física y el Deporte (FEAPAFD).

  1. Compartint formació i amistats.

La docència, el rigor metodològic i el procés d’aprenentatge ens ha motivat i hem contribuït a la formació d’alumnes amb qui hem compartit amistat i el seu desenvolupament professional.

  1. Compartint la jubilació, els processos familiars i la nostra salut.

Els darrers anys hem compartit jubilació, reducció de responsabilitats professionals i prioritzat la salut de les nostres famílies i per Nadal vaig agrair-te que m’enviessis una foto de la taula preparada per a la celebració familiar de sis adults i quatre nets.

Jaume, seguim a prop!

Joan Riera

___________

JOAN PALMI

 Benvolgut Jaume,

T’escric ja que no vaig poder parlar amb tu en les darreres setmanes, i m’he quedat amb les ganes de comentar-te algunes coses. El primer que et vull dir és Moltes gràcies. Sí, moltes gracies per que des de que et vaig conèixer fina ara que has marxat físicament has estat un molt bon professor, un bon referent i un bon amic.

Fa anys, quan jo començava a estudiar Psicologia a la UAB, uns alumnes interessats ens vàrem matricular en un curs de metodologia del Collegi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i allí et vaig conèixer a tu, i a en Joan Riera i en Josep Roca; va estar llavors quan vaig saber el que volia fer, i com ho hauria de fer : aprendre per a tenir capacitat de treball, rigor metodològic i ser una persona propera i cordial com vosaltres. Des de aquelles dates dels anys 80 fins ara has estat un excel·lent tutor, un amic ajudant-me en la memòria de llicenciatura, el doctorat, la docència a l’INEFC, en el Màster de Psicologia d l’Esport, . . . ara et veig com aquella suau llum que va marcant el camí a fer però que mai enlluerna.

Jaume, han passat força anys, però puc dir que ets de les persones que sempre has sabut estar . Ara mateix, recordant-te, tinc la certesa que he compartit, he après, he gaudit millorant i que fins i tot ara m’has mostrat una sensata manera de traspassar des de l’acceptació de la malaltia, del dolor i del patiment, però amb el teu tarannà.

Naturalment accepto que físicament ja no hi ets, però hi ets . . .

Moltes gràcies estimat Jaume!

Lleida, febrer 2021

Joan Palmi

________

COMPANYS I COMPANYES DE LA UAB

“En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia
.”

Jaime Gil de Biedma

El passat 26 de gener de 2021, Jaume Cruz va morir a l’edat de 71 anys a Barcelona.

En Jaume naixia l’any 1949 a Les Cases D’Alcanar, un petit poble de pescadors del sud de Catalunya. Acabats els seus estudis en un internat catòlic, es traslladà a Barcelona per començar la seva carrera a la Facultat de Filosofia i Lletres, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), llicenciant-se en la recentment creada Secció de Psicologia. L’any 1983, en part motivat per les seves experiències com a professor de suport de nens i nenes amb dificultats d’aprenentatge, presentà la seva tesi doctoral titulada: “Enseñanza programada: una aplicación del análisis experimental del comportamiento a la educación”. Aquest treball posa de manifest algunes línies de pensament que romandrien durant tota la seva vida acadèmica: rigor metodològic, focalització en les etapes de la infància i l’adolescència, i la creença filosòfica que el jovent havia de tenir un paper actiu en els objectius d’aprenentatge, i no ser tan sols, mers receptors de coneixement. Les seves primeres publicacions en l’àmbit de la psicologia educativa, ja mostren una apertura creixent cap a perspectives innovadores que començaven a explorar-se en altres contextos d’arreu del món.

Durant aquest període, combinà els seus estudis de doctorat amb les primeres experiències docents en diferents institucions, entre les que destaca l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). Havent estat jugador de bàsquet i futbol a la seva joventut, i gràcies a la interacció diària amb professionals de l’educació física i esportistes d’elit, prengué consciència dels beneficis potencials que tenia aplicar la psicologia en contextos esportius, cobrint així una mancança educativa fonamental en aquest àmbit. En base a aquestes reflexions i aprofitant un període de creixement de la UAB, l’any 1989 obtingué la càtedra, entrant a la història com el primer catedràtic de Psicologia de l’Esport a Espanya.

L’ascens acadèmic i la seva percepció que la psicologia estava molt vinculada al rendiment esportiu, coincidiren amb la preparació dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Aquestes circumstàncies derivaren en múltiples iniciatives que establirien les bases de la seva futura trajectòria, tant pel que fa a la investigació com en la pràctica aplicada de la psicologia. Això comportà que fos mundialment reconegut com a pioner de la Psicologia de l’Esport a Espanya. Durant els anys següents fou president de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (ACPE; 1986-1991), president de la Federación Española de Psicología del Deporte (FEPD; 1991-1995), director del primer programa de Màster en Psicologia de l’Esport i de l’Activitat Física a Espanya (UAB; 1990-2017), i editor de la Revista de Psicología del Deporte – Sport Psychology Journal, la primera de l’àmbit, indexada en JCR, que acceptava manuscrits en castellà (1992-2017).

En l’àmbit internacional, la projecció de la figura de Jaume Cruz va anar creixent tal com reflecteixen les creixents cooperacions i participacions en programes de postgrau a Portugal i Xile, entre d’altres països. Rebé invitacions per formar part de grups de treball europeus en l’àmbit del Fair Play i els valors educatius en l’esport, relacionats principalment amb l’esport d’iniciació. Tanmateix, desenvolupà projectes i estades de recerca en institucions de renom, com ara la Norwegian School of Sport Sciences. Com a director del programa de màster de la UAB, participà en el consorci d’universitats que dissenyaren el Màster Europeu en Psicologia de l’Esport. Així mateix, establí i mantingué una col·laboració internacional de recerca amb professionals de l’àmbit, tenint l’oportunitat de formar a futures generacions de professionals de la psicologia l’esport d’arreu d’Europa que assistiren al Curs Intensiu. Obtingué el reconeixement per les seves activitats internacionals rebent el premi Ema Geron per una excepcional contribució al desenvolupament nacional de la psicologia de l’esport i l’activitat física (FEPSAC; 2011); fou reconegut com a Distinguished Academic Scholar (AASP; 2013); i convidat a impartir la Conferència Inaugural del Congrés Mundial de Psicologia de l’Esport (ISSP; 2017).

Com a investigador, en Jaume se centrà en l’enfocament educatiu en l’esport d’iniciació, en les variables de motivació i compromís esportiu, i en les intervencions amb entrenadors i entrenadores d’esport base. La seva tasca generà més de 40 publicacions indexades en revistes JCR, a més de diversos llibres divulgatius que el van situar com a figura referent en l’àmbit. No obstant, tan important com la seva producció acadèmica, fou la seva tasca com a formador de vàries generacions de joves investigadors i investigadores i la capacitat de desenvolupar al seu voltant un equip de recerca compromès, el qual, encara avui, segueix creixent i transmetent la seva saviesa i la seva filosofia de treball.

En Jaume Cruz passarà a la història com un home amable, proper i sociable. Fou generós amb el seu coneixement, apassionat però calmat i un professor compromès. Per a nosaltres ha estat un mestre i un company respectat, però per sobre de tot, un amic. Encara ara el podem imaginar amb un llibre a les mans, llegint, mentre el sol es pon entre les fulles dels seus tarongers.

Companys i companyes de la UAB

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

evolve theme by Theme4Press  •  Powered by WordPress