CRÒNICA DEL CONGRÉS EUROPEU DE PSICOLOGIA DE L’ESPORT

best-job-pg-london-2012-olympic-games-film-8

BERNA, 14-19 DE JULIOL DE 2015

Els  dies 14 al 19 de juliol es va fer a Berna (Suïssa) el 14th European Congress of Sport Psychology de FEPSAC (European Federation of Sport Psychology), amb l’assistència de més de 700 congressistes d’arreu d’Europa i d’altres continents. A destacar la gran presència d’americans, sobretot nord-americans, de la Xina i altres països asiàtics.

La instal·lació on s’ha fet el congrés ha estat el VonRoll University Campus; amb una organització quasi bé cronomètrica, de maquinària rellotgera… amanida d’agraïda amabilitat.

Hi hem assistit alguns psicòlegs catalans. No tant com s’hauria esperat, possiblement degut al cost de la vida a Suïssa, que no hi fa massa fàcil una estada d’uns quants dies… Hi hem coincidit representants de la UAB, la UdG i la URL, que hem presentat els nostres treballs i hem participat en els grups de treball. A l’assemblea de la FEPSAC, el Dr. Jaume Cruz ha presentat el congrés internacional de psicologia de l’esport, de la ISSP, que es farà a Sevilla l’any 2017.

Més endavant estaria bé que organitzéssim alguna activitat per exposar i debatre a Catalunya sobre l’estat de la Psicologia de l’Esport a Europa. De moment, tres comentaris sobre el congrés.

  • Definitivament, confirmem que la psicologia de l’esport  s’ha consolidat a nivell internacional. No hauria de ser menys, tenint en compte el valor universal del fenomen esportiu. La quantitat i la qualitat de les aportacions, en les Comunicacions convidades, els Simposis i els Pòsters, mostren l’excel·lència dels especialistes. Ja no és una cosa “dels americans”… Es constata que la psicologia de l’esport, com a disciplina, ofereix, realment, moltíssimes possibilitats de treball d’estudi i d’aplicació de coneixements, als esportistes i als professionals de les ciències de l’activitat física i l’esport.
  • La posició d’Europa en la psicologia de l’esport iguala, si no supera, la nord-americana. Les dades ho palesen: la presència de nord-americans i de tot el món a l’event augmenta i la qualitat científica ja és capdavantera. La taula rodona “Publishing in sport and exercise psychology journals”, amb la participació dels editors de revistes europees punteres en psicologia i ciències de l’esport, va il·lustrar l’augment de nivell dels països europeus, entre els què destaca el Regne Unit.
  • Seguim constatant un cert allunyament entre la psicologia de l’esport acadèmica i el món de l’esport real. Tret algunes excepcions, la major part dels participants al congrés, investigadors i acadèmics, hi hem anat des de les universitats. L’esport és, sobre tot, una realitat pràctica; els “científics” hem de fer un esforç per apropar-nos al camp… Segueix viu el consell de Martens: menys bates blanques i més xandalls. Les darreres paraules del President sortint del MC de FEPSAC,  Paul Wylleman, en el sentit que cal apropar-se a les altres entitats del món de l’esport, són encertades. A Catalunya, l’ACPE té el deure de promoure accions en aquesta direcció.

Finalment, un apunt sobre la FEPSAC. Com els nostres socis saben, l’ACPE és sòcia de la federació europea i el Dr. Jaume Cruz i jo mateix vam representar-la a l’assemblea general que, entre altres coses, va escollir nou Management Council. Des d’ara el presideix  l’Anne-Marie Elbe i el sots-presideix un català, en Xavier Sánchez. A ells i a la resta de membres del MC ells desitgem els millors èxits!

                                                                         Per JORDI SEGURA, President de l’ACPE

Posted in Notícies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.